0
çarşanbalı hukuk

STAJYER AVUKATLARA DERSLER-10 : Avukatlıkta Online Çalışmak

Merhaba değerli meslektaşlarım. Bugün sizlerle pratik bir çalışma yapacağız.Mesleğe başladınız ve işleriniz bir iki dosyadar 10-20 dosyalara ve daha sonra inşallah 100 ve daha ötesi dosyalara çıkacaktır. Böyle bir durumda nasıl bir sistem ile yolunuza devam edecek ve işleri düzenli olarak takip edeceksiniz?

Ben piyasadaki bir çok programı kullandım meslek hayatım boyunca. Ücretli olan var olmayan var. Çalıştığınız yerlerin çoğunda online bir sistem olmadığı ve fiziki dosya üzerinden işlerin yürüdüğüne şahit olmaktasınız. Aslında bu durum üzücüdür. Çünkü devlet gibi atıl bir yapı dahi yargı sisteminde neredeyse tamamen online sisteme geçmiştir. Artık mahkemeler birbirine evrakı fiziki olarak göndermemekte ve sisteme ayak uyduramayanlar için ‘Evrak elektronik imzalı olup fiziki olarak gönderilmeyecektir” şeklinde uyarı metinleri yer almaktadır. O halde çağa çok daha erken ayak uydurması gereken avukatlar neden hala fiziki olarak çalışmanın ötesine gidemiyor?

Burada benim yorumum avukatların tedbirli olma anlayışları. Meslek hayatında kendimize kızdığımız çok zamanlar olmuştur tedbirli davranmadığımız için. Bilişim sistemleri konusunda da aynı bakış açısı söz konusu var. Uzun bir süre uyap dahi kullanmayan meslektaşları var. Koca koca dosyaların altından kalkan meslektaşlarımız bu konuya kendilerini kapattıkları için online sistemlere karşı durmaktadırlar. Oysa ki cebimizde bulunan telefon dahi sakındıkları tüm tehlikeleri barındırmaktadır.

Bugün geldiğimiz noktada hala bizi online çalışmaya atıl olduğunu iddia ettiğimiz adliye teşkilatı zorlamaktadır.

O halde arkadaşlar biz bu duruma düşmemek ve tedbirli olma anlayışını da kenara bırakmadan online çalışma pratiği yapalım

Google ürünlerini kullandığımdan örneklerimi bunun üzerinden yapacağım. Her gmail hesabına bağlı bir drive hesabınız vardır.

Görüldüğü üzere sağ üstte zar işaretine benzer buton var. O buton size google’ın sunduğu tüm hizmetleri kapsıyor.

O zar işaretine tıkladığınızda bu ekran çıkıyor karşınıza. Haritaları zaten hepimiz kullanıyoruz. Youtube de aynı şekilde. Peki buradaki hangi hizmetleri kullanabiliriz avukatlık mesleği ile ilgili?

Takvim

Benim işletmem

Drive

Bu yazının konusu drive olacak. Google drive ile ilgi detaylı bilgi olarak tıklayınız

Google drive’da her dosya için bir klasör açtık ve tercihinize göre belli standart başlık belirlediniz. Ben her dosyaya yeni bir numara veriyorum ve “76-AHMET… -XYZ ..LTD.,. BAKIRKÖY 3 ASLİYE TİCARET 2019-44.. ESAS ) gibi başlık kullanıyorum. Burada tercihi zaman içindeki kullanım kolaylıklarınıza göre kendiniz belirleyeceksiniz. Başlıkları belirlerken aramada kullanacağınız kelimelere göre belirlenizi tavsiye ederim. İstinaf diekçesi örneğine ihtiyacınız varsa arama bölümüne “istinaf dilekçesi” yazmanız yeterli olmalıdır. O yüzden bir dosyaya dilekçe yazarken “ahmet .. -istinaf dilekçesi” olarak yazmanız ileride benzer bir dosyada belgeye hemen erişiminizi sağlayacaktır.

Teknik kısmını fazla uzun tuttuk. Bir ay kullanmadan hemen vazgeçmeyin. Belgelerinin google dökümanda hazırlayabilirsiniz. Zira google döküman word ile tam uyumlu.

O zaman bir iş gününde şu an şehir dışındasınız ve iki saatlik boşlukta iş yapmak isteyeceksiniz. İhtiyacınız olan şeyler nelerdir:

  • Bilgisayar ( veya telefon da olabilir. Telefondan veya tabletten tüm işleri yapmayı başka yazıda anlatacağım)
  • İnternet kaynağı ( Artık telefonların internetleri yüksek GB’lı olduğunden hotspot dediğimiz telefon interneti de olabilir)
  • Uyap e imza (veya mobil imza )
  • Gmail hesabı (İş için kullandığınız olsun. Birden fazla hesap kullanmak pratiklik kaybına sebep oluyor)

SIRADAN BİR İŞ GÜNÜ…

Bilgisayarımızı açtık. İnternete bağlandık. Gmail hesabımızı açtık. Drive uygulamasına tıkladık. Artık tüm dosyalarımız önümüzde. İlk etapta google takvimde bugün kaydedilmiş bir iş var mı bakalım.

Örnek bir iş oluşturduk. Bu arada google size hatırlatma olarak email de gönderiyor bu iş ile ilgili. Ne zaman email hatırlatması veya bildirim çıkacağını siz kendiniz belirliyorsunuz yukarıda diğer seçenekler diye görünen yerden.

O halde şu an yapmamız gereken iş drive uygulamasına gidip 181 numaralı dosyayı açmak. Son günlü iş dilekçe yazmak ise google dökümanda yazabilirsiniz. Uyap editörde en son düzenliyorum. Bazen hata veriyor ve yazdıklarımız boşa gidiyor. Ben dökümanlarda işim bittikten sonra google dökümanın nasıl udf ye aktarılacağını buradaki linkten öğrenebilirsiniz.

Unutmayın google ürünleri yazarken kaydediyor ve veri kaybını önlüyor. Ayrıca kaydet butonuna gerek kalmıyor. O anda elektrik gitse dahi telefondan veya başka bilgisayardan dilekçenize devam edebilirsiniz.

Dilekçenizi bitirdikten sonra bu videodan udf’ye çevirin ve uyap a yükleyin. İletişim numarası çıkan yazıyı da drive’daki dilekçenizin üstüne yapıştırın ki tedbirli davranmış olasınız. Bazı zamanlar dilekçe gelmedi deniliyor. Bu iletişim numarası çıkan yazı işinize yarayacaktır. Hemen ulaşma imkanınız olduğunda duruşmada dahi gösterebilirsiniz evrakı gönderdiğinizi. Ben yan tedbir olarak ücretli olarak kullandığım otomasyon programına dilekçenin udf halini yüklüyorum ve microsoft onedrive’a kategorisiz olarak atıyorum.

Bugünlük online ve mobil olarak çalışma pratiğinden bunları sizlerle paylaştık. İyi günler dilerim. 29.01.2020

AV.ŞAHİN ÇARŞANBALI

iletisim@carsanbalihukuk.com

05360270595

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *