0

Dışarda çalışmak üzerine soru cevap

Nerede çalışmalıyım? Ofis şart mı? Cevap : Çalışma disiplinin yoksa, günde 4 saat çalışmayı ofis dışında yapamıyorsan 3 ay ofiste çalışmalı ve tekrar denemelisin.

 

Dışarda çalışmanın olumsuz yanı var mı? Evet. Kendini disipline edemiyorsan dağılabilirsin. Ben ofiste daha çok dağılıyorum. Tamamen denge çok zor. O neden haftada 2 gün ofis 5 gün dışarda oluyorum.

 

Nasıl disipline olabilirim? Ölçümleyecek veri yoksa hayali bir disiplin olur. Bir iş hakkında önce süre öngörüp o sürede yapmaya çalışmalı, sonra ne kadarını tutturduğumuza bakmalıyız. Gün çok hızlı geçiyor. Ömürlük planlarımız var ama bugün o plana/hayale ilişkin hiçbir şey yapmıyorsak o hayal hep hayal olacaktır.  Şu anda hemen bugünün geri kalanı ile ilgili neler yapacağını, bunun ne kadar sürede tamamlanacağını, bu yapılacakların tahmini ne kadar süre tutanacağını bir yere yazıp akşam baktığında aslında o kadar da disipline olamadığını görüyorsan önemli kararlar alıp uygulamaya geçmelisin.

 

Planlı çalışınca hayatın lezzeti ve spontaneliğinin güzelliği kaçmıyor mu? Hayır. Planlı olmak seni oturduğun veya yattığın yerden kaldırır. Kalktıktan sonra planında olduğu için kitap okursun. Kitap çok sarıyorsa devam edersin. Planın olmasaydı o kitap 2 yıl dolaşaktı seninle ve vazgeçecektin okumaktan. Planlı olmayı saniyelere hapsolmak olarak yorumlamamak lazım. Bunun tersi durum instagram reelslerinde boğulmak ve can sıkıntısı dediğimiz yapay duygu nedeniyle depresyon/kaygı bozukulğuna gebe durumlara düçar olabilirsin.

 

Bu kadar çalışınca çok para kazanılıyor mu? Çalışmak eşittir para diye kural yok. İşletme yönetimi  stratejik yönetim, işletme performans yönetimi, pazarlama yönetimi, finans yönetimi, operasyonel yönetim, bilgi teknolojileri gibi başlıklardan oluşur. Sen sadece operesyonel yönetim altında dilekçe yazarsan çok çalışsan da para kazanamazsın. Çalışmak sadece para için yapılmaz. Asıl adı üretimdir ve üretimin parçası olmayan insanın canı sıkılır. Hayat anlamsızlaşır. Sadece para için çalışmak hayatı anlamsız hale getirmektir. Fayda yaratmak, üretim yapmak, fikir  sahibi olmak ve elbette kuralına göre iş yapıldığında para kazanmak. Ne yazık ki para tek başına ele alındığında zemin kayması beklenen bir durum oluyor. İhtiyaçlar tespiti, bu ihtiyaçlar için gerekli olan maddi kaynak, buna giden yoldaki yapılması gereken çalışmalar gibi yolu izlemek lazım. O halde para ile olan ilişkimizi cesurca ortaya koymaya ihtiyacımız vardır.

 

Mesleki etik ayarlar altında. Buna hala uymak gerekli mi? Benim cevabım bu konuda hep şu olur: evet mesleki etik ayaklar altına alınıyor. Her şey paraya odaklı düşünülüyor. İlke ve presiplerle dalga geçiliyor. Fakat bu onların sorunu. Benim ne yaptığım önemli. Kişi kendine olan saygısı nedeniyle dürüst ve ilkeli olur. Başkaları öyle olduğu için değil. Topluma ayak uydurmak, yanlış işlerin paydaşı olmayı kapsamaz. Örneğin herkes rüşveti normal görse biz de topluma ayak uydurmak için normal mi görmeliyiz? Tabi ki hayır. Yanlış yanlıştır. Yanlış yapanların paydaşı olmaktansa yalnız kalıp ilkeli ve dürüst olmak tercih edilmelidir.

 

AV.ŞAHİN ÇARŞANBALI

ÇARŞANBALI HUKUK BÜROSU

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *