0

Sağlık Hukuku -Bilgi İsteme Hakkı (Av.Şahin Çarşanbalı bilgilendiriyor)

Sağlık Hukuku -Bilgi İsteme Hakkı (Av.Şahin Çarşanbalı bilgilendiriyor)

Tüm izleyenlerimize iyi ve mutlu günler diliyorum. Çarşanbalı Hukuk Bürosu olarak Av.Şahin Çarşanbalı önderliğinde sağlık hukuku ve ceza hukuku alanlarında bizi takip edenleri bilgilendirmeye devam ediyoruz. Yeni yılda daha sistematik şekilde haklarınızı öğrenmenize yardım edeceğiz. Ben ve ekip arkadaşlarım öğrenmenin yanında paylaşmaya da büyük önem vermektedir.

Bu haftaki konumuz ilgilendiğimiz tıbbi hata yani tıbbi malpraktis davsalarının temelini teşkil eden bilgi isteme hakkını oluşturmaktadır. Bilgi isteme Hasta Hakları Yönetmeliğinin 16.maddesinde düzenlenmiştir. Benim kanaatime göre temeli Anayasa’da yatan bu hakkın esası şudur: Bir hasta kendisine uygulanan tüm tıbbi tedaviler hakkında bilgi alabilir, kayıtları inceleyebilir ve suret alabilir. Çarşanbalı Hukuk Bürosuna gelen davalarda bizim izlediğimiz en öncelikli yöntem arasında bilgi isteme hakkı gelmektedir. Zira dava konusu tıbbi müdahaleyi uzman bir hekime veya akademisyene inceletmeden dava konusu yapmayı profesyonel bulmuyoruz.

Bu husus, hekimlerimizi de lüzumsuz davalarla karşı karşıya bırakmaktadır. Çözümü teknik bilirkişi görüşünü gerektiren bu davaların açılmasını gerektirir bir hata olup olmadığı ile ilgili en azından bir uzmandan bilgi almakta fayda görmekteyiz. Bunun yapılmaması durumunda yıllar sürecek yargılama süreçleri sonunda bilirkişi aşamasında olumsuz sonuçla karşılaşıldığında hem davacı hastaya hem de davalı hekim veya hastaneye mali ve psikolojik külfetlere neden olacaktır.

Bu süreçte bilgi isteme hakkımızı bilmemizin önemi büyüktür. Biz her önemli tedaviden sonra hasta kayıtlarınızı almanızı tavsiye ediyoruz. Basit tıbbi müdahalelerde gerekli olmasa da önemli ve sonuçları sonradan ortaya çıkacak tedavilerde hasta kayıtlarınızın tamamını istemenizin önemi büyüktür. Bu hem aynı vakayı başka hekime inceletebilmenizi sağlar hem de ileride dava açacağınızda sıklıkla karşılaştığımız üzere evrak ve tedavi kayıtlarının kaybından kaynaklanacak olumsuz hukuki sonuçlardan sizi korur. Kayıtlardan kastımız kesinlikle epikriz raporu değildir. Hastaneye girişten çıkışa kadar tüm kayıtları kastetmekteyiz.

Peki kayıtları nasıl isteyeceğiz?

Kayıtları sözlü olarak talep edebilirsiniz. Fakat bu durumda karşınızda sağlık kuruluşunun danışma olarak koyduğu ve sınırlı bilgiye sahip personel olacaktır. Sizin taleplerinizi olumsuz karşılamaları halinde medyaya yansıdığı gibi olay çıkarmak yerine haklarınızı usulüne göre kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Biz iadeli taahhütlü mektupla ilgili sağlık kuruluşuna ihtar çekiyoruz. Verilen süre içinde kayıtların verilmemesi hastana veya hekim açısından hem disiplin hem de tazminat sorumluluğu doğuracaktır.

Bu husustaki videomuzu izlemeniz sizin için faydalı olacaktır. Bize ulaşmak ve hizmetlerimizden faydalanmak isterseniz hafta içi her gün 09.00-18.00 arası 05360270595 numaralı telefondan veya av.sahinc@gmail.com mail adresine e posta göndererek randevu alabilirsiniz.

Av.Şahin Çarşanbalı

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *